Дерева «говорять» мовою орнаментів

DSC_0471

Якби дерева вміли говорити, то уявіть, скільки цікавих історій, казок та легенд вони переповіли б. Адже доки  триває вік дерева, змінюється не одне покоління людей. Озирніться довкола і ви побачите, що і донині височать по Україні столітні дуби та липи, що пам’ятають славетних українських гетьманів, видатних європейських діячів, чарівних красунь.

Відтак якось невідомий майстер узяв різець і вирізьбив на дереві орнамент, схожий на бурхливі карпатські річки та височезні стрункі смереки. Природа, немов мати, обережно керувала рукою митця, і він різьбив усе гарніші і досконаліші візерунки-розповіді про чарівну Гуцульщину. Недарма цей край і донині славиться своїми умільцями.

DSC_0456

Особливе місце серед їх когорти посідає родина Грепиняків. Мистецтвознавці вважають виготовлені ними декоративні тарелі, касетки (шкатулки), рахви, жіночі прикраси, шкатулки-книги, підноси, рамки, писанки, топірці, палиці, скриньки, хрести, свічники та свічники-трійці еталоном народної творчості.

DSC_0432

Тільки подивіться на ці рукотворні дива! Батько, Микола Іванович, різьбить та інкрустує свої роботи цінними породами дерев, створюючи прекрасні портрети видатних діячів нашої Батьківщини – Тараса Шевченка, Івана Франка, Ліни Костенко; виконує композиції на сюжети з творів Кобзаря, Лесі Українки, Юрія Федьковича, Ольги Кобилянської, Василя Стефаника. Хоча  насамперед цінується його вирізьблена Шевченкіана.

DSC_0454

А ось син Василь Миколайович пішов власним шляхом – вигадав новий метод інкрустування – бісером і цвяшками. Відтак його тарелі нагадують вишивку на старовинних українських рушниках, насамперед це рідні косівські візерунки та орнаменти, бо родина майстрів віддавна проживає у старовинному містечку Косів, яке гуцули вважають келією сонця. Чи не тому геометричні орнаменти на роботах сяють, мов сонце, і несуть величезний заряд доброти?

DSC_0453

До речі, перш, ніж почати творити, майстри довго розглядають деревину, придивляються до кожного сучка й тріщинки. Не забувають поцікавитися і «долею» дерева – чи росло біля річки, чи не в повний місяць зрізане, чи, Боже борони, не вдарила в нього блискавка?

Саме тому навіть у виробі дерево залишається для гуцула живим.

DSC_0455

Турфірма організовує майстрів на корпоративні фестивалі:

організація роботи майстрів та проведення майстер-класів на мальовничій місцевості серед гір в Івано-Франківськійобласті;
організація роботи майстрів та проведення виїзних майстер-класів з Івано-Франківської області;
декорування території в етнічному стилі;
прокат старожитностей;
прокат дерев’яних конструкцій (столи, лавки, гуцульські огорожі, драбини, острови).

Інформацію можна використовувати з посиланням на сайт:
http://www.okraina.com.ua/
Туристична фірма «Окрайна»
http://www.okraina.com.ua/tours/korporatyvni-tury/

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *