Сир створили боги, а коників з нього ліплять гуцули

DSC_0225Сир для гуцулів – другий хліб, а, можливо, і перший. Адже на полонині пшениця не росте, а ось сир із молока пастухи роблять постійно. Колись давно красень-леґінь заради розваги чи як оберіг зліпив із сиру першого коника чи корівку, овечку, не суть важливо. З того часу сирна пластика для «дітей гір» стала одним із видів творчості, а вчені вважають її унікальним явищем у народному мистецтві України.Як доказ – вироби, які представляють на фестивалі відомі майстрині із села Космач Косівського повіту.

DSC_0226 Майстриня Олена, на прізвисько Зусиха, швидко ліпить сирних оленів та коників. Сир, як і пластилін, в умілих руках майстрині перетворюється на овечку. Тож глядачі й собі беручко починають ліпити, вже за пару хвилин перетворюючи її стіл на таку собі полонину з отарою овечок і корівок, пташками.Тим часом пані Ганна терпляче вчить малюків, як із сиру зробити вуздечку та сідельце для коника чи яскраву чупринку пташці. Аби іграшка була яскравішою, окремі деталі підмальовують харчовими барвниками.

DSC_0228Майстрині роблять і більших коней з маленькими жеребчиками, з прив’язаними до тулуба бербенчиками (діжечками). Великих коней майстрині прикрасили плетінками з сирної нитки та «розписали» кольоровими крапочками і нехитрим орнаментом. В основному, це солярні знаки зеленого, синього та червоного кольорів, що надають виробам святковий вигляд.
Сир швидко застигає, тож малеча може бавитись досхочу. А коли втомиться, з задоволенням може підкріпитись баранчиком чи коником.Між іншим, і донині жодне весілля чи хрестини не обходяться без сирних коників і калачиків. У старовину напередодні Великодня на Гуцульщині дітям, замість писанок, дарували сирних коників. Сирні калачики як символ безконечності кохання зав’язують на руки молодим на їхнє весілля. У Космачі сирні калачики кладуть на весільний коровай, вітаючи гостей.

DSC_0243Історична довідка: сир – один із найдавніших молочних продуктів, про який було відомо вже приблизно 7000 років тому. У Стародавній Греції сир вважався продуктом, який створили боги.За легендою, робити сир навчила людей Артеміда – дочка Зевса і Лето, сестра Аполлона, богиня тваринного й рослинного світу. Грецькі боги і самі із задоволенням їли сир, запиваючи його вином.
А давньогрецький поет Гомер описав процес сироваріння у віршах.
У стародавньому Римі знали вже більше 10 місцевих сортів сиру. В XI столітті з’явилися на світ швейцарський, шабцігський і знаний рокфор. У XII столітті світ дізнався про грюйцере і чеширский сир.

DSC_0248

Турфірма організовує майстрів на корпоративні фестивалі:
Організація майстрів на пейзажній ділянці серед гір та на виїзд з Івано-Франківської обл.
Проведення майстер-класів на Івано-Франківщині на панорамній ділянці та на виїзд.
Декорування території в етнічному стилі.
Прокат старожитностей.
Прокат дерев’яних конструкцій (столи, лавки, гуцульські огорожі, драбини, острови).

Інформацію можна використовувати з посиланням на сайт:
http://www.okraina.com.ua/
Туристична фірма «Окрайна»
http://www.okraina.com.ua/tours/korporatyvni-tury/

3 thoughts on “Сир створили боги, а коників з нього ліплять гуцули

  1. василь

    Класс! как они такое лепят? Этому можно научиться?

  2. анна васильевна

    Яка краса! Ніколи би не подмала, що з сиру можна таке виліпити. І що справді майстри навчать таке зробити?

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *