Дещо про верховинський автентичнмй одяг

Хто з гуцулів найфайніший,
або Дещо про верховинський автентичний одяг

DSC_0093Тільки у Карпатах могла з’явитись етнічна група під назвою гуцули. До речі, видатний польський мовознавець, професор Краківського університету Ян Міхаль Разумовський вважав, що ця назва потрапила до української мови з румунської і походить від готської guta (гот). Цікаво, що у мові басків є слово hucul, що перекладається як «людина, яка живе у печері».
Дивує й те, що науковці не зауважили, що у підтверджувальній грамоті молдовського воєводи Штефана (ХІV ст.) згадується якийсь чолов’яга на прізвище, прізвисько чи ім’я Гуцул.
Хоча, як свідчать історичні дані, активне заселення Гуцульщини почалось у XIV-XVII ст. Проте у тогочасних в матеріалах назва «гуцул чи Гуцульщина» тоді ще не існувало або широко не вживалось. Тільки з середини XVIII ст. в історичних документах зустрічається прізвища Гуцул, Гуцуляк, і лише на початку XIX ст. у письмових документах вже явно йдеться про гуцулів – жителів Східних Карпат.

DSC_0102Моряк моряка бачить здалеку
Відтак кожне село чи декілька сіл на Верховині мають свій особливий стиль і традиції в одязі. У різнобарвному ярмарковому натовпі, вони легко розрізняють за вбранням, хто з якої місцевості. Разом з тим, вони не люблять, коли їх кличуть гуцулами, а називають себе «людьми з гір». Як Інь і Янь, у кожному з них живе два протилежні прагнення – вдягатись, як усі, не порушуючи традицій, водночас чимось вирізнятися.

DSC_0119По сардаку зустрічають

Такою собі «візитівкою» Гуцульщини є одяг, точніше, кожушок-безрукавка, вишивана сорочка, штани – холошні чи крашениці, суконна куртка – сардак, вовняні шкарпетки, запаска (фотка) замість спідниці. Усе виготовлено з овечої вовни. У цьому «діти гір» не відрізняються від польських гуралів, кавказьких горців, німців Тиролю. Хоча чи навряд вони навіть підозрюють про їхнє існування.10672218_698271720281701_2706969901181690001_nТа варто придивитись, як помічаєш десятки відмінностей в одязі різних місцевостей. Насамперед оздоблення одягу: візерунки на кожушку (як нашиті шкіряні оздоби та вишивка), орнамент та колористика вишиванки. Скажімо, жителя Космача помітиш ще здаля завдяки гаряче-помаранчевому кольору вбрання. Не дарма слово «Космач» у перекладі означає «колиба сонця».
У жінок різняться способи зав’язування хустки, біжутерія. При цьому всі гуцули переконані, що одяг їх села правдиво гуцульський і «найфайніший» – найкрасивіший.

DSC_0114Прогрес у горах – це регрес
Треба сказати, що розвиток прогресу вплинув і змінив технологію виготовлення одягу: натуральні матеріали поступово витісняють синтетичні нитка, більш досконалі фарби, хімічні препарата – для обробки шкіри. Тому так різниться автентичний одяг гуцулів, виготовлений щонайменше 100 років тому, і сучасний – з використанням іншої сировини і технологій. Якщо новий значно простіший у побуті, то перший – «таки гуцульський», від нитки, що прабабабця пряла, до останнього гудзика він зігріває серце та оберігає душу.

DSC_0111Турфірма організовує майстрів на корпоративні фестивалі:
Організація майстрів на пейзажній ділянці серед гір та на виїзд з Івано-Франківської обл.
Проведення майстер-класів на Івано-Франківщині на панорамній ділянці та на виїзд.
Декорування території в етнічному стилі.
Прокат старожитностей.
Прокат дерев’яних конструкцій (столи, лавки, гуцульські огорожі, драбини, острови).

Інформацію можна використовувати з посиланням на сайт:
http://www.okraina.com.ua/
Туристична фірма «Окрайна»
http://www.okraina.com.ua/tours/korporatyvni-tury/

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *