Земля «говорить» з нами через глину

Якщо насправді Бог створив людину з глини, то першим він вдихнув життя у гуцулів. Тому вони чи не єдині донині так дбайливо бережуть традиції гончарства. Й донині чудові керамічні вироби виготовляють у Коломиї, Косові, Кутах, Пістині. Причому кожний виріб відрізняється кольором глини конкретної місцевості та «почерком» майстра.

DSC_0328

Горщик від трипільців

На території сучасної України земля досить часто передає в руки археологів фрагменти, а інколи і вцілілі гончарні виробів та знаряддя гончарства, що пролежали в ній багато тисячоліть. Насамперед знаходять глиняний посуд: тарілки, дзбани, горнята, барильця, горщики та прясельця (використовувались під час ткацтва), нерідко виявляють виліплені фігурки людей та тварин, свистала, дудки і т.п.

Характерно, що за минулі тисячоліття форма керамічного посуду практично не змінилася.

DSC_0275

Кераміка буває різною…

Не важко здогадатись, що спочатку майстер робить тісто (заміс) – розводить глину водою, у різні часи додає олію, сирі яйця тощо. Виліплений виріб залишає сушити на сонці, а вже потім обпалює.Перш ніж горщик чи жбан поставити у піч, посуд покривають спеціальною поливою, від чого поверхня стає гладкою і блискучою. Це – майоліка. Коли ж глина залишається шорсткою, це – теракота. Перед випалюванням на виріб спеціальними фарбами наноситься орнамент або навіть розпис.
Спочатку посуд ліпили вручну. Однак ледь не від часів Адама, вдосконалюючи працю, аби посудина мала правильну округлу форму, в давнину вигадали гончарний круг.

DSC_0260Два кольори мої, два кольори
У традиційній гуцульській кераміці використовується лише зелений та коричневий кольори на світлому тлі.Орнамент, як правило, рослинний, заокруглених форм. Нерідко майстри зображують тварин та птахів, вершників, самих гуцулів, а в пам’ять про Олексу Довбуша – «панів» і «стрільців».Натомість існує таке собі табу на зображення жінок, дітей, дівчат, ангелів та путті (голівок немовлят). Часто на кахлях печей зображували цілі сюжети зі згаданих персонажів. Оскільки керамічні вироби були побутовими, релігійної символіки вони не містили, за винятком підсвічників.

DSC_0293

Турфірма організовує майстрів на корпоративні фестивалі:
організація майстрів та проведення майстер-класів на пейзажній ділянці серед гір в Івано-Франківської області;
організація майстрів та проведення виїзних майстер-класів з Івано-Франківської області;
декорування території в етнічному стилі;
прокат старожитностей;
прокат дерев’яних конструкцій (столи, лавки, гуцульські огорожі, драбини, острови).

Інформацію можна використовувати з посиланням на сайт:
http://www.okraina.com.ua/
Туристична фірма «Окрайна»
http://www.okraina.com.ua/tours/korporatyvni-tury/

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *