Гуцульська писанка – світ у мініатюрі

DSC_0025

Мудрі люди кажуть: «У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки». Бо писанка – це зашифрована в орнаменті, знаках, кольорах і символах енциклопедія цілого роду, розповідь про життя-буття людини. Насамперед – гуцульська, не дарма вчені її вважають найскладнішою для розуміння.

DSC_0039Народні майстрині Гуцульщині Ганна Линдюк та Параска Реведжук усе життя малюють писанки, причому зберегли давню техніку розпису яєць воском.

DSC_0068Своїми писачками вони створюють не просто нові світи, а цілі галактики на ймення Карпати. Тут є і зоряне небо, і дерево життя з оленями й птахами, і засіяне поле, і церкви – все вимальоване у певному порядку, аби підтримати лад та рівновагу в нашому світі.

DSC_0062Темні кольорі символізують святу землю; червоні – життя та силу, здоров’я і любов; білі – це чистота та праведне життя; жовті – колір достатку й сонця, що захищає від темних сил; а зелені – весна та пробудження природи від зимового сну.

DSC_0023

Майстрині малюють як геометричні фігури, так і рослинні й тваринні мотиви: дубові листочки, колоски, оленят, пташок, баранячі ріжки, баранців, коників. Лінії наносять тонкі, відтак малюнки виходять дуже ніжні й мініатюрні. Кожен символ має своє значення: безконечник, наприклад, означає вічність; хрест символізує Бога; трикутник – це родина, чоловіка та жінку; драбинка означає прагнення людини до вищого; дерево на писанці – ясна річ, є деревом життя. Ось такий світ у мініатюрі.

DSC_0021

Турфірма організовує майстрів на корпоративні фестивалі:
Організація майстрів на пейзажній ділянці серед гір та на виїзд з Івано-Франківської обл.
Проведення майстер-класів на Івано-Франківщині на панорамній ділянці та на виїзд.
Декорування території в етнічному стилі.
Прокат старожитностей.
Прокат дерев’яних конструкцій (столи, лавки, гуцульські огорожі, драбини, острови).

Інформацію можна використовувати з посиланням на сайт:
http://www.okraina.com.ua/
Туристична фірма «Окрайна»
http://www.okraina.com.ua/tours/korporatyvni-tury/

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *