Пироги чи вареники. Гастротур “Смачний Тернопіль”

Запитайте господиню з будь-якого помешкання в Тарнополі, що буде на столі в неділю. Якщо це справжня господиня, відповідь буде одна – пироги.

Назва «вареники» з’явилася у нас не так давно, за радянської влади. Навіть у пісні співаємо :

Ой чула, чула, чула,
Ой чула, чула ти,
Що я тебе кохаю
І з сиром пироги.

ONKstvPТільки пироги були та і є різні у Тарнополі …
В час коли приходило Різдво з’являлося і зимове щастя (себто пироги з м’ясом). Іноді це щастя було і на Великдень, але не часто. Пироги тануть в роті та нагадують про свята, дитинство. До тіста додавали масла, а муку заварювали.

sDUcZ3LНа зимові свята на пирогах ворожили. На Варвари під час посту дівчата хлопців пригощали пісними пирогами з капустою, бараболькою, яблуками, а поміж ними траплялися «пірхуни». Замість начинки у них було борошно. Хлопчина, що потяг зі спільної миски такий «подарунок», вважався невдахою і на майбутній рік діставав прізвисько Пірхун. На Різдво вже інша забава-якщо поміж інших витягнеш пиріг з маком – до прибутку, з сіллю – до кохання,з рибою – до дітей, а порожній і пояснювати не потрібно. Про ще один різновид начинки навіть приказку народ склав: «Зловив пиріг з грибами, тримай язик за зубами». Закінчуввалися зимові свята вже іншою приповідкою: «Чекайте, пироги, прийде до вас масниця». От, саме перед початком передвеликоднього посту варили багато пирогів з сиром, сиром та родзинками, сиром та рожею і що собі господиня придумає.

Якщо Вам кортить посмакувати – запрошуємо у тур «Смачний Тернопіль».

EFX391ZЗустрічалися у нас і пироги по-підгаєцькі. Колись велике торгівельне єврейське місто Підгайці, що за сімдесят кілометрів від Тарнополя славилося різними смаколиками. Пироги з картоплею, капустою та підсмаженою на конопляній олії цибулькою, що може бути смачнішим?

Y8SqYiuВід кінця ХІХ ст. у нас готували пироги з картоплею та сиром, іноді в начинку додавали присмажену цибульку. Подавали їх з сметаною та шкварками. Наші сусіди поляки і зараз називають їх «Руські пірогі».

Від волинян прийшли пироги з білою квасолею та маком. Подавали їх з цілковито забутою мачанкою. Сушені солодкі грушки цілу ніч розпарювали в печі, перетирали з маком, медом та дрібкою цинамону.

Безымянный

А як приходило літечко то з ним пироги з ягідками. Суниці, вишні, афини, чорниці (тепер кажуть ожина) і все, що давала наша щедра земля.

a6Uo2E2Звичайно, сперечаються українці як правильно називати знану на весь світ страву. Пироги чи вареники? Тільки головне не в назві, а у тому, що як наївся – один пиріг має рогом у лавку впиратися, а інший з рота виглядати. То ж усім смачного. Тернопіль чекає.

Запрошуємо на смачні історії від Вуйна Касі в гатсротур по Тернополю.

Турфірма «Окрайна»: www.okraina.com.ua
Смачний менеджер: +38 067 798 70 18 (вайбер, ватцап)

Автор тексту: Ленчук Оксана.
Копіювання тексту заборонено та каратиметься Законом України «Про авторське право і суміжні права».

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *