Тернопольський наступ на шлунок: «Як варити і печи». Гастротур “Смачний Тернопіль”

Відповідь на це запитання може сьогодні дати кожен. Відкрив інтернет і вуйко Гугл чітко розповість, ба навіть покаже, як приготувати найвишуканішу страву чи напій. Зовсім інші проблеми були у господинь сто – сто п’ятдесят років тому. І ці проблеми вирішила у 1910 р. Леонтина Лучаковська…

У далекому 1858 році в старовинному селі Довжанка, що за 10 кілометрів від Тарнополя у родині священника народилася дівчинка Леонтина. Найкращою розвагою малої пустунки було «кручення» кухнею під час приготування страв та солодощів.

Фото 2На свята отець Дмитро, з немалою родиною – сином та п’ятьма доньками вибирався на гостину до сусідніх сіл чи Тарнополя. До слова, голова родини належав до священників-аристократів: виїздили тільки візком запряженим четвіркою коней, в світлиці обстановка була панська, на стіл накривали за всіма правилами.

Фото 3В гостях дівчинка уважно придивлялася до наїдків, а коли підросла почала записувати переписи (рецепти). По смерті батька перебралася до Львова, до сестри. Саме там рецепти мами та бабусі, життєвий досвід, працю і знання, набуті внаслідок домашньої науки і виховання, вона зібрала у книзі кулінарних рецептів “Домашна кухня. Як варити і печи”. Почути про те, що їли й пили запрошуємо в гастротур «Смачний Тернопіль».

Фото 1. До статтті № 1 про гатсро ТернопільЩоденна львівська газета “Діло” надрукувала відгук на книгу: “Се перша руська кухарська книжка, з якої кожда русинка може добре навчитися варити і печи найріжнорідніші страви на всі пори року, а до того дуже смачні і дешеві”.

Фото 4А що готували газдині в той час? Зупа яринна та цитринова, шмар з пшеничного грисіку, лазанки з шинкою, утрібка смажена, мортаделя, будинь з волоської капусти… До десерту ми ще не дійшли, а так кортить спробувати.

Гостина залежала від часу і складалася з «сніданя», обіду, чаю на підвечірок, зимної та теплої вечері. Остання дивує різноманіттям: двояке масло, канапки, кав’яр з цитриною, сардинки, шинка, маринований озір. Тепла риба, заєць, серна, дріб з салатою, компоти, а далі суфлєт або крем, морожене, торти, фрукти, а потім чай з цитриною. Потужний наступ на шлунок.

Ремарка. Щоб дізнатися які смаколики заховалися за давніми назвами та як їх готувати приїжджайте в Тернопіль й насолодіться авторською екскурсією від тур фірми «Окрайна».

Турфірма «Окрайна»: http://www.okraina.com.ua/
Смачний менеджер: +38 067 798 70 18 (вайбер, ватцап)

Автор тексту: Ленчук Оксана.
Копіювання тексту заборонено та каратиметься Законом України «Про авторське право і суміжні права».

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *