Збираємося у зимовий похід

Якщо вам заманеться пізнати Карпати взимку, приготуйтеся, що зимовій похід – це все ж таки пригода, од якої треба підготуватися. Карпатські гори не найвищі в світі (800 – 1200 м ), але й на Говрелі (найвища гора українських Карпат – 2 061 м ) узимку дуже небезпечно, якщо не дотримуватись певних правил поведінки у горах у таку пору та йти без надійних провідників, самотужки. І який би зимовий похід ви не обрали, треба грамотно підготуватись та обрати комфортне  туристичне обладнання. Купувати перше, що впаде на очі, або вибирати по принципу – воно таке гарненьке – не розумно. Прислухайтесь до порад спеціалісті, які поведуть вас у похід, а також розглядайте можливість деяке обладнання взяти у прокат. Це стосується таких специфічних товарів, які ніде, крім зимового походу, не стануть у нагоді: бахіли-чохли (так звані “ліхтарики” на ноги для глибокого снігу), льодоруб (це рідко) та й трекінгові палиці. Хоча можна використовувати й лижні палиці.
Щодо особистих речей, це відноситься до взуття та одягу. Важливо обрати гарне взуття – трекінгові черевики, або черевики з гарною товстою підошвою, але легкі, з водовідштовхувальними властивостями. Вибирати треба так, щоб взуття не було тісним, або дуже просторим: міряйте зі шкарпетками, які ви будете носити у поході. Важливо, щоб ви змогли заздалегідь розносити нові черевики, а не вдягали новенькі у похід. Якщо є сумніви у взутті, візьміть обов’язково з собою ще якусь пару теплих – на випадок, коли треба буде або просушити, або відпочити від основного взуття.
Одяг для зимового походу наступний: той, у чому ви активно рухаєтесь (а рухатися буде трішки складніше через сніг), а для стоянки та ночівлі. Для ходьби під рюкзаком у гору одяг повинен бути легким, дихаючим, але водночас теплим – спеціальні мембранні куртки повністю відповідають вимогам – пильно дивиться на позначки на одязі. Зазвичай виробники вказують для яких температур одяг оптимальний та які в нього властивості.
Обов’язкова й термобілизна. Вона також поділяється на певний тип,залежно від температури навкруги. Тобто вибирати треба зимову термобілизну, яку носять при низьких температурах: кофту з довгими рукавами та штани. Під куртку на термобілизну одягається завжди флісова кофта або пуловер. Штани для активного руху вибирайте теж такі, що не промокають, бажано також мембранні, які захищають від вітру, але можуть згодитися й звичайні лижні. Для ночівлі у теплому спальнику вам вистачить термобілизни – у крайньому випадку можна потрубуватися про ще одну якусь теплу пару штанів. Але ж це все треба бути нести. Обов’язкова річ у зимовому поході – балаклава флісова, яка має вітро- та водо-захисні характеристики. На зупинках в таборі треба буде переодягатися у теплу пухову курку, тому що тільки при русі буде тепло – як тільки-но зупинитесь – одразу ж буде нежарко.
Візьміть рукавички з тими ж самим властивостями, що й штани, бажано дві пари, так само, як і шапку (або балаклаву треба у двох екземплярах).
Для зимового походу будуть ідеальними, килимки, що самі надуваються: вони набагато краще ізолюють звичайних карематів, вони легкі, на них дуже комфортно спати, а міста вони займають мало. Для сну одягайтеся багатошарово, але краще взяти спальник для температури до мінус 20 градусів.
Запевняємо, що грамотний підхід у виборі екіпіровки для зимового походу гарантує вам комфортну зимову пригоду – ви відкриєте для себе зимову казку та позбавитися міфів, що відпочивати активно можна тільки влітку. Активного вам відпочинку та задоволення від зими, яка особливо чарівна може бути тільки у наших Карпатах.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *