«Свєжо майова потка за злотого»

Курва-4

Ех, і вміли наші діди парубкувати,

або Повії Станиславова (ч. 3)

У міжвоєнній Польщі проституція була легалізована, хоча борделі заборонені. Кожна повія мусила зареєструватись у санітарно-звичаєвій комісії та проходити медогляд. Але не всі хотіли «світитися». Поступово «дівчатка» Станиславова поділилися на три категорії: таємні (нелегальні), офіційні та елітні. Почнемо з перших.

«Свєжо майова потка за злотого»

Отож повії мали двічі на тиждень проходити медогляд. Кожен візит до лікаря коштував недешево – 5 злотих. Якщо у «жриці кохання» виявляли «хворобу Венери», з бізнесом доводилось прощатися – її чекало лікування. Ясна річ, чимало шльондр пішли у «підпілля». Такі «панянки» обходилися клієнтам значно дешевше – за ризик.

Проститутки періодично мінялися, аби не приїстися клієнтам: на весні вони їхали на заробітки до Львова, і навпаки. На початку травня вулицями ходили яскраво наряджені пані, які зазивали чоловіків: «Свєжо майова потка за злотого».

Їхніми послугами користувались найбідніші чоловіки міста. Зазвичай повії працювали просто неба – у скверах, на березі річки, а ввечері на трибунах стадіону «Сокіл». Якось одну панянку поліція спіймала на гарячому під стінами костелу (музей мистецтв). Та найбільше повій було у міському парку. Вони коштували півзлотого і працювали прямо у кущах. Поруч розташовувались казарми, тому військові не давали цим лісовим феям сумувати. Сусідні улани частенько тікали у «самоволки» на короткі, але насичені побачення.

Проституцією тоді можна було займатися при досягненні 21 року. Кожна офіційна повія мала медичну книжку із записами про мед­огляди, та мала пред’являти клієнту на вимогу. До речі, до лікаря належало «приходити тверезими і чистими. В амбулаторіях не співати голос­но пісень, не палити цигарок, не галасувати, не сперечатися з лікарями».

Тому зареєстровані офіційні повії коштували недешево. Залежно від досвіду та «виробничого стажу» плата за сеанс становила 5-10 злотих. Їхніми клієнтами були представники середнього класу – залізничники, конторські клерки, молодші офіцери, поліцейські. А одного разу під час облави у борделі застукали… учня 8‑го класу гімназії.

Елітні повії промишляли у модних кав’ярнях та дорогих ресторанах. Тож у народі їх звали фордансерами або паркетними танцюристами/танцюристками. У Станиславові ними «славився» готель «Варшава» («Дністер»).

Любов Білобрам, мешканка Станиславова у своїх спогадах описала, що там робилось у 1930-х роках. «У цьому закладі постійно працювали молоді люди – жінки й чоловіки віком до 30 років, зобов’язані розважати клієнтів. За це господар ресторану кожного тижня платив їм. Дівчата у бальних сукнях розважали офіцерів. А молодики у смокінгах пропонували самотнім старшим дамам розмову та запрошення до танцю. Окремі з них проводили «фордансера» за свій столик і весь вечір втішалися його присутністю. Насамкінець «танцівник» був зобов’язаний провести пані до візника, підсадити у коляску та поцілувати ручку на прощання. Так його «робота» закінчувалась. Результати приватної домовленості «фордансерів» з відвідувачками ресторану не цікавили хазяїна закладу».

627_20

Від паркетних танцюристів (і танцюристок) вимагалось: гарно танцювати, поводитись за столом, підтримувати бесіду та мати почуття гумору. Крім «приватної домовленості», клієнт оплачував ресторанний рахунок, який сягав 20-30 злотих. Дозволити таке могли банкіри, адвокати, лікарі, старші офіцери, багаті купці, чиновники. Постійним клієнтом числився колишній станиславівський повітовий староста. Частенько навідувався і діючий бургомістр Отинії. Цікаво, що повії надавали перевагу молодим клієнтам, оскільки ті робили свою справу швидко. Натомість із «пенсіонерами» треба було повозитися.

З приходом перших совітів для повій настали важкі часи. Дослідник Роман Чорненький наводить сумну статистику. В ніч на 4 квітня 1940 року зі Станіславської області НКВС депортувало у Казахстан 133 проститутки. Планувалося вивезти більше, але хтось працевлаштувався, хтось сховався, а хтось вчасно завагітнів. Щоправда, були й такі, які зуміли адаптуватися до нових умов. Вони швидко засвоїли російські матюки, навчились пити горілку з гранчаків і впевнено дивились у майбутнє.

627_25

На фото: ресторан «Варшава». Тут «зажигали» фордансери

Тематичні екскурсії по Івано-Франківські області (Станіславову).
Туристична фірма «Окрайна»
http://www.okraina.com.ua/tours/karpaty/ 

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *