Спогади про Тернопільщину (Почаїв – Кременець – Вишнівець – Збараж)

Почаїв
Після подорожі до Почаєва на мене як зійшла божа благодать. Яка чудова Лавра! Золоті купола сяють у променях сонця, і в золотих променях — чудотворна iкона Почаївської Божої матерi! Здається, що сонце пронизує навіть підземну церкву з мощами святих.

Кременець
Зовсім інший Кременець: напівзруйнований палац на вершині Бони нагадує мультяшний замок. Не дарма про його криваву хазяйку розповідають такі жахливі легенди. Церкви тут нічим не гірші за почаївські, і в них є чудотворні ікони. Не повірите, але одна з них, великомученика Пантелеймона насправді тепла, біля неї так затишно, спокійно. Перестала навіть боліти моя травмована нога. Хіба не диво?!

Вишнівець
Містечко з солодко-кислуватим присмаком вишень уперше згадується літописцями наприкінці ХІV ст. та незабаром стає родинним гніздом могутніх магнатів Вишнівецьких, які залишили помітний шлях в історії України і Польщі, та й всієї Європи. Тінистими алеями старовинного парку гуляв, обдумуючи плани, засновник козацької Січі на острові Мала Хортиця (1556 р.) Дмитро-Байда Вишневецький, жорстоко закатований турками у Стамбулі. До нині збереглася лавка, на якій любив малювати Тарас Шевченко, та зруйновано «альтанку Мнішиківни», в якій Марина Мнішек таємно зустрічалась із Дмитром Самозванцем. Та старовинні буки пам’ятають закоханий шепіт Оноре де Бальзака та Евеліни Ганської.
На схилі замкової гори розташована Вознесенська церква, у підземеллях якої спочивають представники роду Вишневецьких.

Збараж
Місто-пам’ятник, де старовина лежить просто під ногами, адже донині збереглись підземні ходи, що начебто простягались на кілометри і доходили аж до Старого Збаража! Вже здаля видніє шпиль монастиря Бернардинців, у підвалах якого й досі лежать людські рештки, збережені невідомо з яких часів. А крізь верхівки дерев проглядає Збаразький замок, що став свідком національно-визвольних змагань Богдана Хмельницького (1648-1657 рр.), мистецьке змальованих в історичній епопеї Генріха Сенкевича «Вогнем і мечем» та екранізованих Єжі Гоффманом.
У старовинному парку зберігся один із перших пам’ятників польському поетові Адаму Міцкевичу.
Кожна вулиця містечка дихає старовинною, віє духом героїзму та розповідає про трагедії, що спіткали його жителів за 800 років існування Збаража.

Інформацію можна використовувати з посиланням на сайт: http://www.okraina.com.ua/
Туристична фірма «Окрайна»
http://www.okraina.com.ua/tours/excursion/metsenati-zamkiv-ta-svyatin-ternopilshchina.html

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *