Гастрономія Закарпаття

Facebook YouTube RSS

Гастрономія Закарпаття для груп від 15 чол.

  • Гастрономія Закарпаття

3 дні

Карпати – Мукачево – Четфалва – Косонь – Берегово – Великі Береги – Виноградово – Ботар – Чорнотисово – Мукачево

План мандрівки

Закарпаття – рай для гурманів. Де ще можна посмакувати кавою, вином та паленкою просто з фонтану-джакузі; продегустувати екзотичні галлійські сири із напоями легендарних кельтів у 400-літньому підвалі; вдихнути аромат прянощів і улюблених страв красуні Ілони Зріні у замку «Паланок». В містечку ангелів – Берегово – скуштувати угорський бограч-гуляш, «приправлений» історіями про казан, а у Ботарі на вас очікують паленка чорнична з медом і пахучі леквари з ягід та ще угорські ковбаски з м’яса кучерявих свиней. Так-так, саме на Закарпатті вирощують свиней, вкритих кучерявою шерстю, як вівці; дивних корів, що не дояться; та круторогих буйволів. В Ужгороді вас також здивує замок і корчма-музей гумору «Деца у нотаря», де вам запропонують яблучанку та розкажуть про першого хлопа без житла і ребра – Адама. Та й казковий замок Шенборнів вас також приємно вразить, адже має не лише 365 вікон та 12 вхідних дверей, а й Біблійну таємницю його родини.
1 день

Зустріч групи на залізничному вокзалі
  • Станція «Карпати».
Трансфер: Карпати – Мукачево – село Берегівського району
Карпати
  • Мисливський замок родини Шенборнів-Бухгеймів.
Є в Закарпатті одне місце, яке асоціюється зі старою Австро-Угорщиною. Навколо замку розкішний парк, в якому понад 40 видів рослин, серед яких: самшит, катальпа, канадська ялина, японська вишня, рожевий бук та інші.
Агросадиба «Кельтський двір під Ловачкою»
  • Дегустаційний чотирьохсотлітній підвал.
Вдихніть аромат старовинних напоїв, які вживали кельти.
  • Хліб з глинобитної печі.
Відчуйте смак житнього хліба, вимішаного на заквасці без використання термофільних дріжджів і  випеченого у глинобитній печі.
  • Галлійські сири.
Посмакуйте елітними сирами типу камамбер, дорблю, овечої фети, козячого пуату.
Мукачево
  • Замок «Паланок».
Посеред широкої рівнини, якою є долина річки Латориці, в південно-західній частині Мукачева, самотньо височіє гора. Верхівку гори вінчають башти замку.
Обід Закарпатська кухня:
  • дзяма (м’ясний бульйон, заправлений сметаною);
  • подовий хліб на дровах (білий);
  • з висівками (чорний);
  • лоці (м’ясо);
  • рис;
  • мариновані овочі;
  • компот.
Поселення
  • Приватна еко-садиба із затишною домашньою атмосферою.
Вечеря в садибі
  • Угорська кухня.
2 день

Сніданок в садибі
  • Угорська кухня.
Переїзд: Садиба – Косонь – Берегово – Великі Береги – Садиба
Комплекс «Термальні води Косино»
Класика
  • Великий термальний басейн для любителів простору та свободи.
  • Термальні басейни-близнюки для цінителів тиші та спокою.
  • Прісний басейн з «Аква-баром» для любителів поплавати в незвичній екзотичній обстановці.
  • Дитячий басейн мілкий, чудово підходить для дитячого купання.
Драйв
  • Термальний фонтан-джакузі «Золотий кран здоров’я».
  • Довкола крана розмістилися фонтани-джакузі з «кавою», «вином», «пивом» і «паленкою».
Романтика Королівські сауни:
  • Евкаліптова сауна.
  • Соляна лисяча нора.
  • Трав’яна сауна.
  • Римська баня.
  • Хамам.
  • Угорська сауна.
  • Крижана печера.
  • Баня-панацея від усіх напастей і хвороб.
Берегово
(угор. Beregszasz)
  • Історія Берегівщини (тисячолітня історія Берегівського району).
  • Площа Ференца II Ракоці.
  • Графський двір 1629 р.
  • Ресторан «Золота Пава», колишнє панське казино
У правилах казино зазначалося, що відвідувачам необхідно поводитися пристойно, не лаятися, голосно не говорити, вести культурно-інтелектуальну бесіду, мати красивий доглянутий зовнішній вигляд.
  • Колишній Жупанський суд.
  • Реформаторська церква 1715 р.
  • Будинок культури (колишня синагога).
  • Готелі Берегова ХVII-XIXст.
  • Віденська сецесія (модерн).
Берегово – крихітне містечко біля самого кордону з Угорщиною. Це дивовижне місце, де злилися безліч культур, мов, національностей і, звичайно ж, кухонь. Лише тут готують найкращу у світі каву. Архітектура Берегово – особливий світ, світ ангелів і амурів.
Майстер-клас угорських страв
Угорська кухня:
  • бограч гуляш («Жив-був якось бограч»...). Так повинні були починатися розповіді про походження всіх гуляшів і паприкашів. І це була б історія про бограч – простий казан з ручкою, який супроводжував угорців з початку їхнього шляху...);
  • гурка (закарпатська страва);
  • угорський салат;
  • палинка (фруктова горілка);
  • домашнє закарпатське вино.
Великі Береги
(угор. Nagyberegi)
  • Виноробство в Закарпатті «Сонце в бокалі».
  • Дегустація вин у Яноша Урсти (кращий винороб Закарпаття). Знамениті «Сапераві», «Медок», «Леанка», «Чорний доктор», «Кагор» та ін.
Вечеря в садибі
  • Закарпатська кухня.
3 день

Сніданок в садибі
  • Угорська кухня.
Переїзд: Садиба – Четфалва – Ботар – Виноградово – Чорнотисово – Садиба
Четфалва
(угор. Cstfalva)
  • Готичний реформаторський храм XV ст.
  • Однонавовий кам’яний храм, стеля якого оформлена дерев’яними кесонами з рослинним орнаментом.
  • Дерев’яна дзвіниця XVIII ст.
  • Католицький храм Святого Духа XX ст. в стилі модерн.
Ботар
Агросадиба «Пан еко» Дегустація:
  • палінка чорнична з медом;
  • ексклюзивні леквари з різних ягід, приготовлені за старовинними рецептами;
  • соки;
  • угорські ковбаски з м’яса свиней породи «угорська мангалиця», вирощених на еко-фермі.
Ферма свиней
  • Угорська порода «мангалиця» – кучеряві свині з шерстю вівці.
«Свині цієї породи дуже гарні на вигляд, і на смак, ймовірно, вони, нітрохи не гірші...»

Ферма сірих рогатих корів

 

  • Угорська порода «модьор сюрко».

На Закарпаття з Угорщини завезли екзотичних корів. Вони не дають молока, але витривалі до морозів і невибагливі до їжі. Вага однієї – більше півтонни. Бик – майже 900 кілограмів. Корови цілий рік перебувають на природі, їдять те, що й олені та лані.

Обід
  • Домашня кухня.
Чорнотисово
  • Ферма буйволів за німецьким методом ведення виробництва.
  • Знайомство з ніжними рогатими.
  • Приборкання яблуками – улюбленим десертом буйволів.
  • Дегустація буйволиного продукту (молоко, сир, йогурт) (факультативно).
Вечеря
  • Домашні смаколики.
4 день
Туродень відмінений
Сніданок в садибі
  • Угорська кухня.
Переїзд: Садиба – Ужгород – Мукачево
Ужгород
  • Замок магнатів другетів.
  • Покої господарів Ужгородського замку.
  • Фундаменти замкової церкви.
  • Ужгородська ортодоксальна синагога, 1904 р. громади євреїв-ашкеназі.
Ужгород – найзахідніший місто України. Сидиш в автобусі і шкільну географію згадуєш: «найзахідніша точка країни…». І ось підручник оживає. Круте відчуття наближення до кордону з Європою.

Обід

«Деца у нотаря»

  • «Деца у нотаря» – корчма і на додачу – музей гумору і сатири.
  • Назва корчми в перекладі на українську – «Сто грамів у нотаріуса».
При вході до куточка гумору написи:
  • «Яблучанка – перший алкогольний напій людства».
  • «Єва – перша алкогрішниця».
  • «Адам – хлоп без житла, без роботи і без ребра».
Залізничний вокзал 16:30 – м. Мукачево.
Поїзд, прибуття в Карпати
  • Київ – Карпати № 81 (8:17), 99 (4:51).
  • Одеса – Карпати № 108 (12:26).
Поїзд, відправка з Мукачева
  • Мукачево – Київ № 82 (17:04), 99 (18:17).
  • Мукачево – Одеса № 107 Ш (19:47).
У вартість мандрівки включено:
  • транспортне обслуговування
  • харчування (1 – 4 день: обіди)
  • ескурсійне обслуговування
  • майстер-клас угорських страв
  • подарунки із Закарпаття
  • страховка
До вартості туру не включено:
  • квитки на поїзд
  • ночівля в садибі «зеленого туризму» (2 ночі по 100 грн./чол./ніч)
  • вхідні квитки в замки – 45 грн/чол.
  • харчування в садибах (4-ри сніданки по 30 грн., 3-ри вечері 45 грн.)
  • термальні купальні – 150 грн/чол./2 години + оренда шафки – 25 грн./чол.
  • дегустація настоянок в агросадибі «Кельтський двір під Ловачкою» – 100 грн/чол.
  • дегустація вина – 50 грн/чол.
  • дегустація варення – 60 грн/чол.
  • дегустація буйволиного продукту – 40 грн/чол.
Ваш email
Ваше ім'я
Відгук
Вверх