1 ДЕНЬ 1.05, 28.06 |
Таємниці та містерії Закарпаття
|
Свалява |
- 8:07 Зустріч групи на зал. вокз.
- Самостійне добирання до готелю на таксі (10 км.).
|
Переїзд: Свалява – Поляна – Карпати – Мукачево – Чинадієво – Поляна |
Поселення, с. Поляна |
Готелі: «Срібний водограй», «Парадіз». Двомісні номери зі зручностями в номерах. |
8:30 – 10:30 Сніданок |
|
11:00 Виїзд на екскурсію. |
Карпати |
- «Святий Грааль на вітражах замку «Берегвар».
«Noli me tangere» в перекладі с латинської означає «Не торкайся мене». Саме ця фраза є гербовим девізом сім’ї італійських князів з роду Ді Фрассо, і однією з найвідоміших фраз з Євангелія від Матвія… А яке відношення має ця сім’я до замку в Карпатах, і чому один із вітражів в замку Шенборнів так нагадує фреску Леонарда да Вінчі, ви дізнаєтесь з екскурсії в санаторій «Карпати».
- Прощальний лист Терези Шенборн.
«Выше голову! Поднимите ваши сердца, дорогие мои дети, молитесь Богу, чтобы Он вам показывал всегда правильную дорогу. И если придет ваш последний час, придите за вашей матерью на небеса, туда, где все – лишь счастье и любовь, где нет больше расставания». |
Чинадієво |
- «Замок двох сердець» (замок функціонує на добровільні пожертви).
- Атмосфера середньовічного замку «Сент-Міклош» і романтична історія кохання.
|
Мукачево |
- Мукачевський замок «Паланок».
- Екскурсія: «Війна, кохання, та… герцогська шапка».
… лише шостою, з п’ятнадцяти, умовою здачі замку Монкац в січні 1688 року була «беззаперечна здача гармат, зброї і залишків амуніції»… А, ось що було важливіше за воєнне спорядження, ви дізнаєтесь з екскурсії по Мукачівському замку «Паланок». Вас чекає історія його господарів та найдраматичніших днів з його існування, а також нова, зовсім свіжа версія виникнення назви міста Мукачева. |
Обід ресторан «Рив’єра» |
Закарпатська кухня. |
«Кельтський двір під ловачкою»
|
- Дегустаційний зал настоянок, паленок, вермутів.
У старому винному підвалі довжиною 45 метрів проводиться дегустація унікальних видів фруктових паленок (черешнівки, дичківки, хурмівки, скорошівки, персикової ну і, звичайно, Закарпатської слив’янки) і настоянок (кедрівки, яфинівки, брусничної і з журавлини), а також декількох видів вермуту приготованого на трьох десятках трав. До цих напоїв подають солоні огірки і помідори, бутерброди з солониною та смальцем домашнього приготування. |
Вечеря |
- В барі готелю (факультативно).
|
2 ДЕНЬ 2.05, 29.06 |
Весільна обрядовість бойків Закарпаття |
8:30 Сніданок |
|
09:30 Виїзд на екскурсію. |
Переїзд: Поляна – Воловець – Пилипець – Нижній Студений – Колочава – Поляна |
Екскурсія
(по дорозі)
|
Обрядове весілля бойків Закарпаття:
- Знайомство на вечорницях (фашанках).
- Прийняття у парубки.
- Ворожіння дівчат на одруження.
- Шлюбний вік у дівчат-бойкинь.
- Вигідні браки.
- Вірування в природні явища щодо «свальбування» (весілля).
|
Воловець (зупинка) |
- Обряд «Різання барвінку» – весільне ритуальне дійство (обряд).
- Ладканки під час обряду (весільні етнічні заспіви).
- Вгощання паленкою.
|
Нижній Студений (зупинка) |
- Весільний барвінковий віночок для молодої (обряд).
- Весільний прапор (курагова) для молодого (обряд).
|
Екскурсія
(по дорозі)
|
- Приготування весільного столу.
- Весільний одяг та обряд вдягання молодої.
- Шлюбно-еротичні ігри та забави.
|
Колочава (зупинка) |
- Музей-скансенс серед гір «Старе село».
- Театральне дійство на території музею: «Оглядини (сватання) по-бойківському».
- Весільні обрядові танці.
- Майстер-клас з танців.
- Святкова вечеря.
- Троїста музика (скрипка, бубен, акордеон).
|
3 ДЕНЬ 03.05, 30.06
|
Ужгород |
8:30 Сніданок |
|
9:30 Виїзд на екскурсію. |
Переїзд: Поляна – Ужгород – Невицьке – Поляна |
Екскурсія
(по дорозі)
|
Закарпаття у складі Чехословацької республіки (1919 – 1939):
- Адміністративно-територіальне будівництво.
- Господарська політика чехословацької влади та проблеми соціального розвитку.
- Банківська справа та кредитування.
- Туризм.
|
Екзотичний Ужгород |
У квітні в Ужгороді проходить свято-фестиваль милування цвітінням сакури. Під час цвітіння сакури алеї Ужгорода стоять неймовірно ошатні й урочисті. Дерева оповиті найніжнішої піною пелюсток, повітря витає тонким ароматом.
Сімейство магнолій – один з найдавніших родів рослин, що дійшли до нашого часу. При спостереженні за магнолією проявляється одне з найгостріших відчуттів людини, без якого неможливо собі уявити повноцінне життя, – це нюх.
- Тюльпанове дерево (Ліріодендрон).
У перекладі це слово означає «ліра» дерева. Саме так назвали це дерево за оригінальну форму листя, притаманну тільки йому.
Рід високих деревовидних витких субтропічних рослин із сімейства бобових з великими китицями запашних пурпурних квіток. |
Ужгород:
Чехословацький період
|
Архітектура чеського конструктивізму:
- Народна рада або ж будова колишнього Земського Управління.
- Нові мікрорайони Малий та Великий Галагов.
- Великий міст через р. Уж.
- Земський урад.
- Земський суд.
- В’язниця.
- Жандармерія.
- Школа ім. Масарика.
- Національний банк.
- Фінансове управління.
|
Обід |
|
Кавовий Ужгород |
Музей кави.
- Історія кави у Закарпатті, традиція її споживання, дегустація напоїв, рецепти приготування.
- Презентація кавової карти Ужгорода
- Дегустація кави (факультативно).
|
Екскурсія
(по дорозі)
|
- Чаша Масарика або «Мадярська студня».
За легендами тут відпочивав перший президент Чехословаччини (1918 – 1935) Томаш Гарріг Масарик.
|
Невицький замок |
- Руїни Невицького замку.
- Археологічно-архітектурні дослідження замку XV-XVI століть.
|
Вечеря |
- В готелі (факультативно).
|
4 ДЕНЬ 04.05
|
«Гастрономічна і архітектурна Берегівщина» |
8:30 Сніданок |
|
9:30 Виїзд на екскурсію. |
Переїзд: Поляна – Берегово – Боржава – Мукачево |
Берегово |
Винний погреб «Старий Підвал» |
- Під час екскурсії:
- Таємниці виноробства.
- Культура пиття вина.
- Відчуття смакових ароматів вин.
- Дегустація вин (Мюллер-Тургау, Цвейгелт, Мускат Оттонель, Кюве, Серемський Зелений, Ізабелла).
|
Архітектура міста |
Історія Берегівщини у складі Угорщини:
- Площа Ференца II Ракоці.
- Графський двір 1629 р.
- Ресторан «Золота Пава».
- Колишній жупанатський суд.
- Реформатська церква 1715 р.
- Будинок культури (колишня синагога).
- Готелі Берегово 17-19 ст.
|
Боржава |
- Майстер-клас угорських страв з Шарлотою!
- Зустріч групи, привітання з паленкою та домашніми солінням з кмином. (100 г паленки/особу).
- Презентація приготування автентичного угорського бограч-гуляша та фанки з лекваром.
- Розповідь підбору та нарізки м’яса.
- Процес готування бограч-гуляша:
- Секрети солодкої та гіркої паприки.
- Правильний вибір м’яса, овочів, традиційне тушкування м’яса та приготування до нього домашнього тіста – чіпетке.
- Презентація приготування фанку (пампухи з лекваром), що традиційно подається, як друга страва до ситного бограч-гуляша.
- Запиваємо домашнім вином (300 г/особу).
- Приготовлені страви куштуємо біля садиби зеленого туризму!
- В процесі приготування страв:
- Знайомство гостей з сільською культурою, традиціями етноменшин угорців на Закарпатті.
- Автентичною закарпатською, угорською кухнею.
- Подарунок кожному учаснику!
|
Залізн. вокз.
|
Мукачево – 17:30. |
Поїзд, прибуття в Сваляву |
- Київ – Свалява № 81 (08:07), 99 (04:37), 13 (09:20).
- Москва – Свалява № 15 (01:13).
|
Поїзд, відправка з Мукачева |
- Мукачево – Київ № 99 (18:11), 13 (20:20).
- Мукачево – Одеса № 107Ш (19:40).
- Мукачево – Москва № 15 (05:20).
|
2013.05.07 21:49