Ліжник — оберіг гуцульської родини

DSC_0681

У Карпатах існує повір’я, що ліжник оберігає родину та привертає до хати добро, тому на весіллях, окрім вишитих рушників, й досі молодим під ноги стелять ліжник, а на коня замість сідла кладуть маленький присідлач.

У 1869 році польський етнограф Вінцент Поль, описуючи побут гуцулів, зазначив: «Про багатство гуцула свідчить кількість ліжників, порозвішуваних на жердці біля ліжка». Донині у кожній садибі великим, пухнастим, м’ягеньким-тепленьким ліжником вкривають ліжко, прикрашають стіну та підлогу, а заправлений у підодіяльник, він зігріває взимку. Мало того, справжня ковдра з вовни підвищує температуру в кімнаті.

Тільки уявіть: у давнину ліжники інколи досягали 5 метрів і називались джергами та використовувались як цілий набір білизни: ліжник стелили замість простирадла, потім один край скручувався у подушку, а зверху, мов ковдрою, накривались іншою частиною.

DSC_0653

Не дарма ці екологічні пухнасті дива донині виробляють майже у всіх гуцульських селах, визнаною ж столицею ліжникарства лишається Яворів. У цьому селі ліжники тчуть чи не в кожній хаті й дорослі, і малі. Відтак біля кожної садиби відбувається така собі виставка ліжників: приваблюють уже готові на продаж, неподалік висять щойно виткані, а на сусідньому плоті ще сушаться нові.

Традиційні вироби тчуть із овечої вовни, а фарбують натуральними природними барвниками. Процес цей нелегкий. Адже спочатку стрижену вовну миють і сушать, потім чешуть спеціальним гребенем, утворюючи пухнастий, схожий на хмарку, клубок. Варто знати: ковдри та подушки, наповнені чесаною вовною, сприяють здоровому сну, бо вона  вбирає у себе та віддає у навколишнє середовище до 30% вологи, не створюючи при цьому відчуття вогкості у ліжку.

DSC_0716

Чесана вовна легко скручується в нитки (ровниці), з яких потім, переважно на саморобних ткацьких верстатах, виробляють ліжники. Існує кілька традиційних орнаментів, за якими можна пізнати, в якому селі виготовили ліжник.

Новозітканий виріб кидають у звужену донизу величезну дерев’яну діжу – валило. До речі, в історичних документах 1515 р. згадується валило, що працювало на Делятинщині. У діжу з величезною силою з жолобу падає потік води, утворюючи вир, в якому протягом кількох годин крутяться (гуцули кажуть – валєютси) ліжники. Коли стоїш біля валила, то здається, що опинився біля великого водоспаду. За час перебування у валилі ліжники стають тугими і пухнастими. Вважається дуже добрим, коли ліжник «увалюється» влітку в теплій воді. Згодом його сушать на жердках, а потім знову розчісують щіткою, розпушуючи вовну.

DSC_0626

Як відрізнити справжній ліжник від підробки?

Щоб вибрати якісний виріб, перш за все, добре роздивіться колір. Натуральні ковдри мають чорний, сірий або білий тон, якщо ж брунатний чи зелений – однозначно, фарбовані.

Тепер подивіться на виріб на світло: якщо він рідкий і просвічується, значить, недовго був у валилі або й зовсім оминув водяну купіль. Такий довго не служитиме.

А ще висмикніть із нього ворсинку: якщо коротка, виріб тканий з ниток, прядених із того волокна, що залишилося на щітці після розчісування доброго ліжника. Тобто часом недобросовісні майстри, щоб добро не пропадало, тчуть ліжники із другосортної сировини.

Наостанок ретельно огляньте основу: вона має бути тільки вовняною.

Гуцули стверджують, що у справжнього ліжника особлива енергетика: вона передає міць гір і тепло рук майстрині, а чергування природних кольорів позитивно впливає на зір, заспокоює нерви. Крім того, карпатське покривало-ліжник відоме своїми цілющими властивостями при лікуванні радикуліту та простудних захворювань, варто лише на ніч закутатися у нього, і сила «живої» овечої вовни зробить свою справу – хворобу мов рукою зніме.

DSC_0696

Турфірма організовує майстрів на корпоративні фестивалі:
організація роботи майстрів та проведення майстер-класів на мальовничій місцевості серед гір в Івано-Франківськійобласті;
організація роботи майстрів та проведення виїзних майстер-класів з Івано-Франківської області;
декорування території в етнічному стилі;
прокат старожитностей;
прокат дерев’яних конструкцій (столи, лавки, гуцульські огорожі, драбини, острови).

Інформацію можна використовувати з посиланням на сайт:
http://www.okraina.com.ua/
Туристична фірма «Окрайна»
http://www.okraina.com.ua/tours/korporatyvni-tury/

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *