Гастрономічний тур по Закарпаттю від Ференца Гукливчика

Vkontakte Facebook Twitter YouTube RSS

Гастрономічний тур по Закарпаттю від Ференца Гукливчика

  • Гастрономічний тур по Закарпаттю від Ференца Гукливчика

720 грн.

2 дні

Воловець – Гукливий – Міжгір’я – Нижнє Селище – Іза – Берегово

План мандрівки

1 ДЕНЬ
Воловець Зустріч групи на залізничному вокзалі.
Переїзд – Воловець – Гукливий – Міжгір’я – Іза – Нижнє Селище – Берегово – Гукливий

Переїзд доповнюватиме: національну застільна музика народів Закарпаття; слайд-шоу з основними регіонами проживання нацменшин на Закарпатті; розповіді екскурсовода про бойківські і лемківські страви та напої.

Поселення в мілітарі-садибі «Grun Hof» Дво-, тримісні номери зі зручностями в номері.
Екскурсія мілітарі-садибою.
  • Інформація по військовій гастрономії та солдатським куховарським традиціям.
Бойківський сніданок Ріпляні (картопляні) булі з підливою з білих грибів, подається в горшиках.
Міжгірська пивоварня – візитка Закарпаття
  • Дегустація трьох сортів пива (світле фільтроване темне фільтроване, темне нефільтроване).
Іза
  • Базар лозоплетіння.
Нижнє Селище – візитка Закарпаття
  • Екскурсія сироварнею українця, австрійця та француза.
  • Огляд технологічного процесу.
  • Сирна дегустація (три сорти сиру по-швейцарськи з вином).

Обід (угорської кухня, вина, палинка)

Садиба зеленого туризму в Берегівському р-ні.

Найсмачніші та найситніші страви:

Перші страви:

  • Боб гуляш (фасоля, м'ясо трьох видів (свине, телятина, копчене), копчене сало, овочі.

Другі страви:

  • Торгань (смажене тісто).
  • Копчені угорські ковбаски.
  • Салат з капусти.

Солодке:

  • Леквар (повидко без цукру з сортів сливи «Венгерка», «Незнайка», «Коршо»).

Алкогольні напої:

  • Вино сухе.
  • Палинка (самогонка з фруктів).

На продаж:

  • Палинка – 80 грн./1 л.
  • Вино сухе – 20 грн./1 л.
  • Вино десертне – 40 грн./1 л.
  • Леквер – 40 грн./1 кг.
Берегово

Винна дегустація в Старому Підвалі (6 сортів вина).

Старий підвал – є одним з найкращих виробників вин на Закарпатті.

2 ДЕНЬ
Сніданок «Grun Hof»
  • Майстер-клас по приготуванню Гукливською грибної поливки у казані на багатті.
  • Під час майстер-класу дегустація гірських настоянок.
  • Забави на кулінарні теми.
  • Куштування майстер-класівської страви.

Грибова поливка є типовою Верховинською стравою. Готується з кількох видів грибів, набору овочів, домашньої пилки та додаванням сметани (не в піст).

Переїзд – Гукливий – В. Грабівниця – Воловець
В. Грабівниця
  • Харчові склади бункера «Лінії Арпада».
«Grun Hof»
  • Майстер-клас по приготуванні угорського національного блюда «Бограч-гуляш».
  • Ігрові забави на кулінарну тему.
  • Дегустація настоянок.
  • Куштування майстер-класівської страви.
  • Рецепт від шеф повара.
Бограч в мілітарі садибі готується на бограч зоні на відкритому вогні в спеціальному казані.

Гуляш, з м’яким присмаком диму та пікантним відтінком мадярської паприки; диво-суп, який готується з декількох сортів м’яса, угорських спецій з додаванням магічних коренів і трав.

Майстерність приготування їжі є однією з найдавніших галузей людської діяльності. Примітивна кулінарія, якою вона була у первісних народів, пройшла довгий і важкий шлях свого розвитку, перш ніж, нарешті, перетворилася у вишукану кулінарну майстерність.

Розваги «Гукливські куховари» Командна гра на швидкість та куховарську творчість.
Воловець Відправка гурпи на залізничний вокзал.
Поїзд, прибуття
  • 81К Київ – Ужгород (Київ 18:58 – Воловець 8:09)
  • 108Ш Одеса – Ужгород (Одеса 18:12 – Воловець 10:05)
  • 13 Харків – Ужгород (Харків 9:56 – Воловець 9:26)
Поїзд, відправка
  • 81 Ужгород – Київ (Воловець 19:20 – Київ 9:25)
  • 107Ш Ужгород – Одеса (Воловець 21:14 – Одеса 13:33)
  • 13Л Ужгород – Харків (Воловець 01:08 – Харків 23:40)
У вартість туру включається
  • Транспортне обслуговування
  • Ночівля мілітарі-садиба «Grun Hof»
  • Харчування (крім вечері 1-го дня)
  • Тематична екскурсії
  • Майстер-класи по приготуванні Гукливської грибної поливки, «Бограч-гуляша»
  • Розважальна програма на кулінарну тему
  • Подарунок на згадку
  • Страхівка (страхова група ТАС)
У вартість туру не включається
  • Квитки на поїзд
  • Міжгірська пивоварня – 5 грн./0,5 л./чол.
  • Нижнє Селище – 25 грн./чол.
  • Винна дегустація в Старому Підвалі – 50 грн./чол.
  • Медова дегустація – 60 (30) грн./чол.
  • Дегустація гірських настоянок 5 видів – 50 грн./чол.
Слова до Вас від Ференца Гукливчика

Закарпаття – край перетину кордонів, народів та культур, що не могло не відзначитися на регіональній кухні. Гостина по-закарпатські – це симбіоз угорських, словацьких, чеських, ромських, єврейських, польських, румунських, німецьких та українських кулінарних традицій. Величезна кількість фестивалів, місця компактного проживання нацменшин(які зберегли свої традиції), унікальні рецепти та столітній досвід приготування страв та напоїв з місцевих продуктів сприяють розвитку гастрономічного туризму в краї. Спробувати свіжину на фестивалі різників в Гечі або ж жаб’ячі лапки в одному з французьких сіл Ужгородського р-ну, частувати свіжу чорниці на «Верховинській Яфині» в Гукливому або мигдальні круасани в Мукачево, насолоджуватися вином в Берегово або ягідними настоянками в Карпатах – все це реальність! Спробуйте Закарпаття на смак!

Мілітарі-садиба «Grun Hof»

Знаходиться на півночі Закарпаття в самому серці Боржавського хребта в селі Гукливий. В 12 км від садиби проходив старий угорсько-польський кордон.Під час 2-ї світової війни для оборони від можливого нападу Червоної армії, угорці побудували систему оборони Арпада. Її довжина становила 660 км, а глибина близько 70 км.Система включала в себе 4 оборонні лінії розміщені від сучасної польського до сучасного румунського кордону. Садиба побудована на залишках бункера оборонної «Лінії Арпада», завданням якого було підірвати залізничний міст-акведук перегону Мукачеве-Лавочне у разі прориву радянських військ через перевал Бескід. На щастя, солдати не виконали свою місію і міст залишився цілий, зараз це частина основної залізничної гілки південно-західного направленія. Бункер ми частково відновили і обладнали в ньому лобі-бар, бібліотеку та сигарну кімнату. Кожна з 10-ти кімнат садиби розповідає історію однієї з 6-ти Закарпатських і 4-х Європейських оборонних ліній, а стіни розкривають сторінки угорського та чеського періоду історії Закарпаття. Садиба спеціалізується як і на окремому сегменті «мілітарі-туризм» так і на активному відпочинку загалом. Якщо гість хоче пограти у рольовий пейнтбол, політати на параплані, спуститися на катамарані по гірській річці, покататися на лижах чи дошці, проїхатися по горах на квадроциклах або гуцуликах (карпатська порода коней), а після познайомиться з 6-ма кухнями народів Закарпаття, то це до нас. В садибі працює ресторація з чеською та угорською кухнею, а також військова баня.

Міжгір’я

Міжгірська пивоварня працює на устаткуванні австрійської фірми ZIP та виробляє 4 сорти розливного пива обмеженими партіями. Воно виготовляється без додавання консервантів та пастеризації, що зумовлює невеликий термін зберігання, але високу якість продукту. Нажаль, у краї мало де можна спробувати цей чудовий продукт. За якість та смак Міжгірська пивоварня визнана Пивним брендом 2010 року в Закарпатті.

Сироварня в Н.Селищі

Відкрита кілька років тому українцем, австрійцем та французом за допомогою Європейського союзу. Наразі їхня продукція стала справжньою візитівкою Закарпаття як в Україні, так і закордоном. На підприємстві за швейцарською технологією виробляється всього три види сиру, що зумовлено невеликим приміщення для їх витримки, але кожен з них є справжньою насолодою для гурманів.

Берегово

Винороби Старого підвалу мають власні виноградники та більш ніж 400-річні туфові підвали для витримки вина, що дуже позитивно впливає на якість марочних вин. Відзначенні багатьма українськими та міжнародними винними фестивалями, та ще величезною кількістю посмішок задоволених гостей.

В. Бийгань

Ресторан Family по праву вважається кращим рестораном угорської домашньої кухні на Закарпатті. Всі ключові угорські страви та делікатеси, величезні порції, смішні ціни, чудовий кухар та звичайно вілмошка(угорська грушева паленка з медом) зроблять частування незабутнім.

Мукачево

Медовий дегустаційний дім відкрили відомі по всьому Закарпаттю виробники меду – сім’я Переста. Свої пасіки,сімейні традиції та душевне відношення до бджіл та меду робить їх кращими бджолярами краю. На дегустації ви дізнаєтеся про лікувальну дію усіх медопродуктів, що медовуха є насправді продуктом бродіння, а не дистиляції, та просто скоштуєте смачненького.

В. Грабівниця

Бункер в В.Грабівниці був побудований з 1939 по 1942 рік двома батальйонами полонених румунів в режимі надсуворої секретності. Після будівництва румунів розстріляли. Є думка, що бункер мав використовуватися як командна ставка 1-ї угорської армії, але достеменно сказати неможливо, оскільки весь угорський військовий архів був спалений під час наступу Червоної армії на Будапешт в 1944 році. Після звільнення(окупації,хто як вважає) Закарпаття у 1946-му році НКВС проводило підривні та будівельні роботи у бункері, при чому зона в 2,5 км навколо була оточена і нікого не впускали та невипускали. В результаті ми отримали його сучасний вигляд: близько 2-х км довжиною, 50 м глибиною, має три яруси та 4 виходи на поверхню. Оточений системою окопів та підірваних ДзОТів.

аватар
Александр
2012.07.25 12:30
Сталося так, що замість омріяного берега моря я провів кілька днів своєї відпустки, мандруючи чарівними, величними і вічно привабливими Карпатами. Адже я львів'янин, а хто з львів'ян не закоханий у красу цих місць? Чому я скористався послугами "Окраїни"? Бо мене привабила оригінальна назва: "Гастрономічний тур". Це не те, що я люблю багато їсти, а скоріше - бажання отримати нові враження, знання і насолоду насправді карпатської кухні. Я непогано готую, тому поповнити рецепти цікавих, самобутніх страв мені б не завадило. У подорож вирушав насамоті, а повернувся, отримавши нових друзів, з якими встиг потоваришувати за кілька днів. Це була чудова подорож, повна веселощів, сміху, маленьких пригод і несподіванок. Організатори - молодці! Вони зробили все, щоб ці незвичайні кілька днів запам'яталися надовго. Мені так сподобалося, що тепер хочу з ними пройти решта маршрутів, сподіваюся, не менш цікавих і дотепних.

Ваш email
Ваше ім'я
Відгук
Вверх