З-під різця випурхують ангели…

Згорнись у тишу, простеливши душу,
У шатах семиспокою – твій стан.
У серці – свічник вірності. Не зрушуй,
Сім полум’їв, сім променів, сім шан.
Ти – семисвіччя Вічності і часу,
Як міст споріднень обидвох природ.

Це – уривок із вірша косівського різьбара Олега Кондратюка. Важко повірити, що ліричні рядки народжуються у майстра під час роботи: різець знімає зайве з деревини, закручуючи її у золотаву стружку, водночас у глибині душі народжуються слова-рими майбутніх поезій.DSC_0078Вся творчість митця присвячена сакральній тематиці, прославлянню Господа. Скажімо, ажурний підсвічник нагадує букет витончених ніжних лілій, переплетених між собою. Як відомо, ця квітка з давніх-давен вважається символом діви Марії, не дарма її божественна краса прикрашає більшість старовинних гербів найбільш родовитих сімейств Європи.DSC_0028Саме тому роботи Олега Кондратюка наповнені християнськими символами, що уособлюють добро і розквіт: колосся пшениці – побажання статків, добробуту, гроно винограду – осягнення таїнств Господніх, сплетені у семиглаву зірку крила ангелів – захист і Божа любов.
Водночас, на відміну від інших майстрів Гуцульщини загалом і Косівщини – зокрема, майстер практично не прикрашає свої вироби геометричним орнаментом.
Цікаво, що чотири роки тому з’явився творчий тандем Кондратюків: Олег поєднав різьбарство з ткацтвом дружини Оксани. Тобто подружжя «вивело» нову мистецьку формулу «дерево плюс нитка»: простоту та консервативність деревини вони наповнили життям барв гобеленів.DSC_0035 Але гобелени не звичайні: на них хизується жар-птиця, грають арфи та скрипки і навіть стікає пурпурною кров’ю розп’ятий Ісус або йдуть у небуття Герої Небесної сотні. Кожний витвір доповнюють витончені різьблені елементи, як ось юна музикантка чи схилене обличчя Христа. На жаль, ці роботи надзвичайно масштабні, тож їх можна побачити тільки запросивши Оксану й Олега прийняти участь у виставці.
А ще Олег Кондратюк відкрив у своїх віршах формулу щастя:
Не перенось образи в день новий.
І не тягни минулий біль у нині.
З журби прокинься в усміх світовий
Любов’ю до усіх в новій годині.

Турфірма організовує майстрів на корпоративні фестивалі:
Організація майстрів на пейзажній ділянці серед гір та на виїзд з Івано-Франківської обл.
Проведення майстер-класів на Івано-Франківщині на панорамній ділянці та на виїзд.
Декорування території в етнічному стилі.
Прокат старожитностей.
Прокат дерев’яних конструкцій (столи, лавки, гуцульські огорожі, драбини, острови).

Інформацію можна використовувати з посиланням на сайт:
http://www.okraina.com.ua/
Туристична фірма «Окрайна»
http://www.okraina.com.ua/tours/korporatyvni-tury/

One thought on “З-під різця випурхують ангели…

  1. Олег Post author

    Ви матимете можливість пройтися увагою по двох стежках світу різьби і ткацтва, окремо спостерігаючи їхнє технологічне петляння. І стати свідком образного об’явлення у мить коли ці дві стежки переплітаються в єдиний спільний творчий дивосвіт.

    Світ різьби є більш конструктивніший й міцніший від барвистих м’яких переплетень ніжного ткацтва. Та зі своєю силою і міццю дерев’яні рельєфи різьблених орнаментальних фактур та відсутністю в широкого спектру барв, нажаль, поступається ткацтву. Це обмеження дерева є тріумфом в гобелені. Проте, ніжність й лагідність витканих сюжетів потребують, опори і захисту в конструктивнім обрамленні від дерева. В цьому є урочиста втіха дерева через постійну необхідність для забезпечення довготривалого існування витканих творів.

    Такий шлюб двох матеріалів при доповненні одне одного – взаємозбагачуються народжуючи у спільному поєднанні нові образні мотиви, стимулюючи відкриття незнаної досі сутності одне для одного.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *