Вплітає майстер нить життя у килими

DSC_0144

Першими ткалями на землі були богині долі – мойри. Як відомо з грецької міфології, їх було троє – Клото, Лахесіс і Атропо. Ці завжди нерозлучні жіночки в білому постійно пряли. Клото на веретені пряла нитку життя людини, Лахесіс ще до народження призначала її жереб (тобто відміряла нитку, що спряла Клото) і проводила людину через всі мінливості долі, уважно стежачи за тим, щоб нитка життя не обірвалася завчасно. Атропо, наймолодша по чину і найжахливіша з сестер, відрізала спрядену Клото і відміряну Лахесіс нитку життя.

А ще легенда стверджувала, що зробити це наказував їй могутній бог Зевс: мовляв, саме він повідомляє мойрам про свої рішення. Отже інколи громовержець міг передумати і врятувати людину, коли Атропо вже намірилася перерізати нитку життя. Таким чином, кожна людина певною мірою здатна керувати своєю долею, уникаючи небезпек. Молоді боги сміялися над мойрами, а Аполлон якось навіть споїв їх, щоб врятувати від смерті свого друга Адмета.

Мало того, у своїй відомій поемі «Одісея» Гомер розповів про унікальний випадок дурисвітства. Отож дружина Одісея – Пенелопа вдень ткала покривало, по-гуцульськи ліжник, а вночі його розпускала. Таким чином кмітлива жіночка 10 років водила за ніс претендентів одружитися з нею, аж поки чоловік додому нарешті не повернувся.

DSC_0187

Можливо, колесо історії якимось дивом занесло у Карпати майстра. І чи не з того часу у Косово, що на Гуцульщині, займаються ткацтвом? Якщо говорити по-науковому, тут, у горах, з овечої шерсті виробляють три види виробів: настінні килими (скорці, коверці, килими «на три ниті», резбої); налавники (лаічери); залавники або оббиванці, ліжники та джерги. Самобутньою формою килимарства стало виготовлення тканих сумок – тайстр і спеціальних тканин для виготовлення одягу – горбаток.

Та основне – килими. Традиційно їх прикрашають геометричні, рослинні або зооморфні орнаменти. Щоправда, зооморфні мотиви зустрічаються вкрай рідко  і зводяться до зображень птахів та подекуди коней.

Геометричні буковинські килими прикрашено архаїчними ромбоподібними, хрестоподібними, звіздчастими, гачкуватими, зубчастими мотивами на основі кількох елементарних форм, передусім – квадрата. Лаконічність орнаментальних мотивів компенсується насиченістю кольорової палітри, де одночасно розцвітають 7-9 барв. Причому переважають холодні відтінки. Для тла виділяються чорна, темно-синя і бордова барви, а також блакитно-сіра або бірюзова. Характерно, що всі барвники – здебільшого натуральні та виготовлені з рослин або мінералів.

У квіткових також простежуються геометрія орнаменту, вони також чітко поділені  композиційно і на поперечні відтинки.

Буковинські килими вирізняються яскравим колоритом, де поєднано вишневе, чорне, сіре тло з лимонно-жовтою, зеленою, червоною, білою барвами.

DSC_0199

Турфірма організовує майстрів на корпоративні фестивалі:
організація роботи майстрів та проведення майстер-класів на мальовничій місцевості серед гір в Івано-Франківськійобласті;
організація роботи майстрів та проведення виїзних майстер-класів з Івано-Франківської області;
декорування території в етнічному стилі;
прокат старожитностей;
прокат дерев’яних конструкцій (столи, лавки, гуцульські огорожі, драбини, острови).

Інформацію можна використовувати з посиланням на сайт:
http://www.okraina.com.ua/
Туристична фірма «Окрайна»
http://www.okraina.com.ua/tours/korporatyvni-tury/

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *