Гуцулів мосяжництву навчили трипільці?!

DSC_0238

Серед унікальних українських ремесел мосяжництво є чи не найдавнішим. Що це таке, спитаєте. Художня обробка міді чи латуні («мосяжа»), звідки і походить назва. Пригадаймо тонкі, немов сплетені з павутиння, прикраси єгипетських фараонів. Не віриться, проте мосяжні вироби знаходили не тільки у старовинних пірамідах Долини царів, а й у кельтських, етруських, фінських і слов’янських похованнях. На території України перші мідні прикраси знайдено у пам’ятках часів Трипілля. А які унікальні предмети виготовляли майстри-мосяжники Київської Русі!

На жаль, мідь не встояла перед дорогоцінними металами, і з часом мосяжники поступились ювелірам і ремесло почало зникати. Та тільки не в Карпатах! Важко повірити, що місцеві народні умільці практично на коліні відливають з латуні та оздоблюють карбуванням, гравіруванням і металевою інкрустацією предмети домашнього вжитку. Тільки у гуцула ніж чи лускоріз має форму голови півня, а кресало – у вигляді пса, змії чи пташки. А з якою любов’ю вони прикрашають кінську збрую: мов казкові, стремена, кільця до попруг, пряжки та бляхи.

DSC_0234

Окрема розмова про гуцульські люльки: кожна таке собі маленьке диво – неповторне, витончене та оригінальне.

Водночас донині красуні-гуцулки вважають оберегом зґарди – старовинне намисто з мідними хрестами або кружечками, що застібались парними дисками – «чепраг». А ось костюм справжнього легеня обов’язково доповнює «табівка» – сумка для дріб’язку, оздоблена мідними ґудзиками або металевими таблицями, розетками. Носять її на широкому ремені, прикрашеному круглими пацьорками.

Орнамент гуцульських виробів – геометричний, адже в ньому відображені стилізовані рослинні та анімалістичні мотиви («оленячі ріжки», «заячі вушка», «воронячі лапки», «рачки»). Визначальними залишаються солярні знаки – «ружі» та «сонечка» – їх вважають магічними, таким собі оберегом для власника.

Наостанок подивіться на гуцульські топірці: хоча орнамент на кожному різний, та всюди «закодовано» символи Косівщини, що промовляють до вас голосом гір, шепотом смерек, дзвоном гірських струмочків і навіюють легенду про легендарного опришка Олексу Довбуша.

DSC_0767

Турфірма організовує майстрів на корпоративні фестивалі:

організація роботи майстрів та проведення майстер-класів на мальовничій місцевості серед гір в Івано-Франківськійобласті;
організація роботи майстрів та проведення виїзних майстер-класів з Івано-Франківської області;
декорування території в етнічному стилі;
прокат старожитностей;
прокат дерев’яних конструкцій (столи, лавки, гуцульські огорожі, драбини, острови).

Інформацію можна використовувати з посиланням на сайт:
http://www.okraina.com.ua/
Туристична фірма «Окрайна»
http://www.okraina.com.ua/tours/korporatyvni-tury/

 

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *